#ÉsPaísValencià o #ÉslacampanyadelPP?

Torne al blog per a fer un apunt ràpid sobre el que ha passat estos últims dies i que segurament serà la tònica general d’ací fins el 2015.
Anem a fer un breu repàs de la situació actual:

- El projecte del PP valencià ha acabat encarnant tot el que s’ha demostrat com un fracàs en esta crisi (urbanisme, ús polític de les caixes, desbaratament de recursos en infraestructures sense cap tipus d’ús productiu, etc.)

- El PP a nivell espanyol ha guanyat el govern i comença a vore com li falla el discurs de l’herència socialista. Rajoy és vist com un dirigent que improvisa, que no té les idees clares i que no sap què fer per a començar a caminar cap a la fi de la crisi. Retallades sobre retallades, pujades d’impostos sobre pujades d’impostos, el PP va tocant tots i cadascun dels sectors socials, entre ells, els més propers (com ara els autònoms). Fins ara s’han salvat els pensionistes.

- La Generalitat no pot fer front a cap tipus de pagament per la seua situació financera. Ofega a sectors productius i a grups especialment vulnerables (com ara les persones depenents i els discapacitats).

- Tot el discurs de reivindicació cap a ZP se li gira en contra quan des dels pressupostos generals de l’Estat només arriben notícies de marginació a les inversions en terres valencianes i el PP valencià no compta amb el poder polític suficient per a aconseguir ni inversions ni un millor finançament que puga alleugerir les restriccions financeres de la Generalitat.

No és d’estranyar, per tant, el panorama que dibuixava l’enquesta de Metroscopia del 9 d’Octubre. El PP s’afona, perd la majoria absoluta, UPyD entra a Les Corts i Esquerra Unida i –especialment- Compromís, aconsegueixen uns grans resultats davant la caiguda sense fre del PSOE.

I davant tot açò quina ha sigut la resposta del PP? La de sempre. Traure els fantasmes a passejar. Que sí el tripartit serà catalanista. Que si els partits que utilitzen País Valencià es quedaran sense subvencions. ETC.

L’objectiu és doble: mobilitzar el seu electorat i, sobretot, aconseguir marcar l’agenda per a que l’oposició parle d’esta nova polèmica i es defense davant els atacs del PP, estenent la cortina de fum sobre els resultats de la seua gestió que es visualitzen dia rere dia.

Per això no és d’estranyar que el PP utilitze esta arma. Ja l’ha usat abans i li ha donat resultat i, des d’un punt de vista objectiu, poques alternatives li queden.

El que ja estranya un poc més és que l’oposició col•labore amb esta estratègia. Amb la situació que n’hi ha, l’últim que preocupa a la ciutadania en general són estes coses.

Realment trobe que al PP no li funcionarà esta estratègia tan bé com es pensa. Però això no vol dir que l’oposició haja de col•laborar i entrar en els jocs que planteja el Partit Popular.

Fa temps ja vaig utilitzar esta cita sobre la dinàmica de les campanyes (i recordem que ja estem en la campanya del 2015):

“La gent creu que una campanya consisteix en dos respostes oposades a una mateixa pregunta i no és així. Es tracta de lluitar per la pregunta adequada”.

Per tant, quina és la pregunta adequada per a guanyar les eleccions de 2015?

El PP, evidentment, desitjaria que la pregunta fora: País Valencià o Comunitat Valenciana. Per això la plantegen, buscant que siga d’una forma tan exagerada i allunyada del sentit comú que provoque la reacció en cadena de tota l’oposició.

Els diferents partits de l’oposició potser no coincideixen en la pregunta que els convindria. Uns potser posarien l’accent en la relació de la crisi amb la regeneració democràtica i altres en la possibilitat de fer fora el PP.

Siga com siga, a cap partit de l’oposició li convé que la pregunta siga País Valencià o Comunitat Valenciana. I evidentment, a una societat castigada per l’atur i les retallades, tampoc.

En definitiva, entrar al drap en esta polèmica (i en la resta que plantejarà el PP en les pròximes setmanes) és reforçar la pregunta del PP, oblidant el missatge propi. Un missatge que amb la situació social, política i econòmica del moment, té unes grans possibilitats de despertar grans adhesions en la societat.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>