Primavera polar: la resposta del PP a les protestes

Ha sigut un mes ben mogut per terres valencianes. En unes setmanes els carrers de la capital han viscut les majors mobilitzacions en els últims temps, unes càrregues policials sense precedents (per la seua desproporció i pel perfil de les víctimes de les porres), a més de nous escàndols polítics, que afecten el màxim referent de la història política valenciana de les últimes dècades: Rafael Blasco.


Intentant prendre una certa perspectiva sobre la política valenciana, ens trobem uns evidents signes de desgast de l’hegemonia popular. En les últimes eleccions, amb el vent a favor del vot PP a escala espanyola, ja es va notar algunes mostres d’esgotament del PPCV, centrades especialment a la ciutat de València.

I això no és un detall sense importància: no només per la importància poblacional de la ciutat i la seua àrea metropolitana sinó pel seu propi simbolisme. Va ser a València on PP i UV aconseguiren la victòria que avançava la de Zaplana en les autonòmiques de 1995. A més, cap figura representa tan bé la permanència i la solidesa electoral del projecte del PP com l’alcaldessa de València, Rita Barberà (com a dada, és simptomàtic que des de l’alcaldia haja conegut cinc presidents de la Generalitat diferents: Lerma, Zaplana, Olivas, Camps i Fabra).

Fins ací el context. ¿Què ha passat en les últimes setmanes? Que una desproporcionada actuació policial contra una protesta estudiantil de l’emblemàtic institut Lluís Vives contra les retallades en educació, va obtindre ressò mundial i ha generat un moviment conegut com a Primavera Valenciana que engloba mobilitzacions constants d’oposició a la gestió del Partit Popular en terres valencianes.

Després d’uns primers moments de dubte i de declaracions contradictòries, el Partit Popular ha fet allò que sap fer tan bé: unificar el missatge. «La protesta no és pacífica i està instigada per partits de l’oposició (especialment Compromís), que manipulen els xiquets. A més, no té cap justificació, ja que no existeixen les retallades sinó un ajust temporal a la retribució del professorat.»Dins d’este missatge podem emmarcar desenes de declaracions dels últims dies.

Amb l’arribada de les mascletades vivim, però, un nou episodi amb una xicoteta variació en el missatge: les protestes, a més d’estar instigades per l’oposició, no van contra els polítics sinó contra les falleres majors —i per tant, contra les Falles.

No entraré a analitzar estos argumentaris, sinó el seu propòsit. I és que comença a intuir-se un canvi d’estratègia del Partit Popular. Del president Fabra que diu que, com a pare, també es manifestaria pels impagaments al president Fabra que nega les retallades, hi ha un canvi evident, tot i el curt període de temps entre l’un i l’altre. La meua hipòtesi és que han decidit adoptar una estratègia de polarització de l’electorat i han elegit Compromís com l’enemic a batre.

Des del convenciment que disposen d’un vot dur suficient per a mantindre el poder, tenen un objectiu clar: mantindre mobilitzat el seu electorat presentant l’alternativa de govern com una opció molt allunyada del seu espai ideològic. El PP, per tant, ja no busca nous votants sinó mantindre els que té (i que tenen UPyD i l’abstenció com a principals alternatives). Esta estratègia té, a més, una derivada interna: un enemic comú és el millor antídot contra les divisions internes. Evitar-les és una tasca més que primordial després de la dimissió de Camps.

A esta nova estratègia popular li trobe dos riscos.

El primer és que les xifres no quadren i que mobilitzant el seu “vot dur” no en tinguen prou per a poder guanyar unes eleccions.

El segon és que, triant Compromís —i no el PSOE o EU— com a l’altre pol, s’exposen a una opció que té una major flexibilitat ideològica i que no poden lligar a Zapatero.

El temps dirà si la hipòtesi és certa —i quins són els resultats finals d’esta estratègia—; o si es tracta d’un recurs passatger de deslegitimació de la protesta sense més implicacions a mitjà termini. El temps dirà…

[Foto: Weefz.]

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>