20-N: El meu rànquing d’espots electorals

Ja ha començat la campanya i un dels principals atractius que els “frikis” del tema trobem és la nova fornada d’espots electorals que per a la majoria de la població passen desapercebuts en les televisions públiques entre telediaris i documentals.

A continuació, vos presente el meu particular i personal rànquing d’espots electorals. M’he pres la llibertat de no només ordenar-los sinó a més, posar-los nota. En quant als criteris, no m’he centrat tant en la qualitat de la producció sinó en la coherència amb el missatge de campanya i en la seua efectivitat respecte a l’estratègia del partit.

Comencem:

1º IZQUIERDA UNIDA (Notable +)

Es tracta d’una gran peça que lliga molt be amb el missatge i estratègia de campanya del partit. Izquierda Unida no compta amb un candidat conegut (només un 39% dels electors segons el pre-electoral del CIS) ni que desperte passions, així que millor donar-li el protagonisme als seus electors. És més fàcil que els votants potencials d’IU puguen sentir-se identificats amb el bomber, la hipotecada, el metge, el professor universitari o el jove en precari que amb un polític que no destaca.

Trobem dos parts diferenciades amb els protagonistes esmentats com a narradors. En la primera enumeren algunes “injustícies” de la crisi actual, mentre que en la segona, amb el “Somos Más” com a línia argumental s’apel·la directament a les emocions i busquen identificar a l’elector com a membre d’una majoria que pateix estes injustícies. Cayo Lara tanca amb un “Esta es nuestra gente, sobran las palabras” que busca connectar a Izquierda Unida amb este sentiment. Un missatge molt proper a l’argumentari del 15-M  i al “Som el 99%” dels indignats americans.

Un bon video, amb un bon guió i que transmet un missatge coherent amb la campanya d’IU. Per tant, un notable alt per a IU.

2º COMPROMÍS (Notable)

SPOT ELECTORAL COMPROMÍS-EQUO 2011 (VAL)

La Coalició Compromís es presenta a estes eleccions després d’haver sigut la sorpresa en els últims comicis autonòmics. Tenen com a objectiu fidelitzar la major part del vot de les eleccions valencianes i per a fer-ho, aprofiten la proximitat temporal amb el 22M per a fer una seqüela d’aquella campanya. De fet, este espot és clarament una continuació del vídeo que van utilitzar en la campanya autonòmica amb Mònica Oltra i les “samarretes” com a protagonistes.

A algú li pot cridar l’atenció que al final del vídeo, es destaque la imatge de Joan Ribó i Oltra, i que no ho faça Enric Morera, per exemple. Es tracta d’una nova mostra de pragmatisme de la coalició, i un nou encert comunicatiu: si es busca fidelitzar el vot menys dur de la coalició, present a la Ciutat de València i Àrea Metropolitana, fan be en utilitzar el claim d’estes dos figures polítiques.

Bona producció i com en el cas d’Esquerra Unida, enquadrat dins de l’estratègia i missatge de la coalició. Per posar-li alguna “pega” el guió és un poc millorable.

3º Partit Popular (Aprovat +)

Vídeo campaña PP – Elecciones Generales 2011 -

El PP, en la seua tònica general de la campanya, no arrisca ni innova (certament, no els cal). Fa ús dels cartellets, una tècnica massa vista ja (tan vista que fins i tot existeix un altre partit que la utilitza en estes eleccions). Centra el seu missatge en l’ocupació i en cap moment apareix el seu candidat. Cal veure si trauran un altre espot en els pròxims dies, tal i com han fet en altres eleccions.

4º PSOE (Suspens)

Tranquiliza saber que tenemos en quién confiar

El PSOE i Rubalcaba sí que necessiten arriscar. Ho intenten fer equiparant –de manera implícita- a Rubalcaba amb grans figures polítiques del món (Kennedy, Churchill i De Gaulle) i la crisi actual amb crisis bèl·liques.  L’estratègia és clara: apostar pel candidat; però amb la bona producció queda una bella peça audiovisual més propera a un trailer de la premiada “El Discurs del Rei” que a la mobilització i polarització que necessita per recuperar el vot socialista. Com en el cas del PP, és possible que n’hi haja un altre després del debat.

5º UPYD (Suspens)

Spot UPyD Elecciones generales 2011

La meua gran decepció en estes eleccions és el vídeo de campanya d’UPYD. Visualment poc atractiu, amb el mateix model que a la transició: el candidat parlant a càmera, sense més. Un discurs ple de frases llargues i complexes, on fins i tot a Rosa Díez li costa respirar. L’únic que ens queda després de veure’l és que Rosa Díez es presenta per UPYD. Potser siga l’objectiu del partit (al cap i a la fi, UPYD és més conegut com “el partit de Rosa Díez”), però crec que podrien haver aspirat a més.

2 comentarios sobre “20-N: El meu rànquing d’espots electorals”

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>