[F. Nexe] Somàlia i la Tomatina

[Publicat originalment a la Fundació Nexe]

Fa uns dies, amb motiu de la Tomatina, Bunyol donava la benvinguda a més de 40.000 turistes. Una festa que fa dos dècades no arribava més enllà de les comarques més properes i tan sols era coneguda per alguns curiosos de la resta de l’Estat, és ara objecte de pel·lícules de Bollywood i reportatges de televisions de tot el món.

Després de monitoritzar algunes converses sobre la Tomatina en les xarxes socials, em va sorprendre les nombroses referències a Somàlia i a la crisi de fam declarada a la zona per part de l’ONU en les regions del sud d’este país. Resumint, criticaven la festa valenciana “mentre a Somàlia els xiquets es moren de fam”.

Accepte, abans que res, que xoca la imatge de 40.000 persones llançant-se aliments en bon estat. Però per poc que ho pensem, ens adonem que vivim en una societat que en estiu es dedica a posar-se a remulla en aigua potable (mentre les dones africanes centren la seua vida a buscar aigua, generalment no potable i a kilòmetres de distància, per a la casa); que celebra les unions matrimonials llançant arròs (que també és un aliment); o que compta amb avançades clíniques i una atenció professional de qualitat per als seus animals de companyia (mentre a l’Àfrica subsahariana no poden permetre’s comprar mosquiteres per a mitigar el problema de la malària), etc.

Ni la Tomatina, ni les piscines, ni l’arròs en les bodes, ni cuidar els nostres animals de companyia són la causa dels problemes de fam en el món ni la seua (auto)prohibició ajudarà a resoldre la tragèdia humana que suposa no poder alimentar milions d’éssers humans. En el fons, quan relacionem estos temes, el que busquem és tranquil·litzar la nostra consciència davant un contrast moralment inacceptable: mentre uns ens llancem menjar, altres es moren de fam.

El problema és que generalment ens limitem a constatar la immoralitat, a criticar-la i a continuar vivint amb la consciència tranquil·la. Però les nostres consciències tranquil·les no donaran menjar a ningú.

El problema és…

Si quan parlem de la Tomatina, no ho fem de la gran tragèdia que suposa per als somalis viure en un Estat fallit (segons Foreign Policy, l’Estat més fallit del món) en constant guerra civil des de fa més de 20 anys i amb una lluita de poder que impedeix fins i tot la distribució de l’ajuda internacional més urgent.

Si quan parlem de la Tomatina, ens oblidem que la solució permanent no depèn de constants enviaments d’aliments sinó d’un paquet d’inversions en infraestructures bàsiques, de formació en tècniques agrícoles, d’introducció de tecnologia que augmente la productivitat per hectàrea cultivada i els permeta assolir la sobirania alimentària, és a dir, la capacitat del país de produir el necessari per a alimentar la seua població.

Si quan parlem de la Tomatina, deixem de banda els efectes sobre la volatilitat dels preus dels aliments de l’especulació; o les negatives conseqüències que a mitjà i llarg termini tindrà el canvi climàtic sobre les economies rurals poc desenvolupades.

En definitiva, és un problema si amb les tomaques de Bunyol amaguem la realitat: dia a dia el món es desperta i es gita amb esta tragèdia i, al mateix temps, amb els mitjans per a poder posar-hi fi.

Responsables n’hi ha molts, però sobretot una comunitat internacional que no ho veu com una prioritat. I quan en la comunitat internacional estan presents estats democràtics com el nostre, alguna responsabilitat ens deu pertocar als ciutadans. Però no per tirar tomaques l’últim dimecres d’agost, sinó per no exigir una acció decidida per a posar fi a la fam i a la pobresa extrema. Serem una societat més madura si passem del sentiment de culpa al sentit de la responsabilitat com a ciutadans.

PS: Dit tot això, Bunyol té un problema comunicatiu si la seua gran festa turística és percebuda com a immoral o poc sensible amb la dura realitat de gran part de la humanitat, perquè la ciutat sencera serà vista d’eixa manera. Per a contrarestar esta imatge, ben podrien donar part dels beneficis econòmics de la festa a ajudar ONG centrades en la lluita contra la fam.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>