PSOE: Ni marca ni candidats

[ Publicat originalment en Valenciavota.com ]

Jorge Alarte, candidat del PSPV-PSOE, és conegut per menys del 50% dels electors

Ja hem comentat que esta campanya –com qualsevol altra- serà una lluita per la pregunta. Entre uns que volen que el votant pense en la situació espanyola, en Zapatero i la crisi; i altres que volen que l’elector vote en clau valenciana, sobre els casos de corrupció o les dificultats de gestió del govern valencià.

El PSOE es qui lidera este segon grup. Saben que ho tenen molt complicat. La crisi econòmica i les xifres de l’atur monopolitzen el debat al carrer i preocupen a centenars de milers de valencians. L’angoixa de no trobar faena, o la por a perdre-la està per damunt de tot. I tot això està associat indefugiblement a la marca PSOE. El discurs que els valencians tenim unes xifres d’atur encara pitjors que a la resta d’Espanya no cal·la ja que els ciutadans, de manera general, atribueixen la política macroeconòmica al govern central.

Davant este panorama, es pot entendre que el PSPV-PSOE haja buscat el desgast directe de Camps. Calia posar l’atenció de la gent en el que passa a València i no a Madrid. De fet, és de lògica que si no tens una marca potent, has de fer una campanya de candidat. El candidat, pot desmarcar-se de la imatge del partit i anar més enllà del seu espai electoral estricte. Vist així, començar desgastant al contrincant podia semblar una bona idea. Però alguna cosa no ha funcionat, realment el PSOE té un candidat alternatiu a Camps?

Per a la meitat dels valencians no. Alarte és conegut per menys del 50% dels votants (en general, s’espera que un candidat ha de superar el 90% de coneixement per a ser competitiu). A més, este desconeixement està més accentuat en sectors clau per als socialistes: els joves i les dones. És d’esperar que este grau de coneixement puge estes setmanes –i ho farà- però serà tard. La fase d’aconseguir notorietat ja ha passat i ara s’haurien de centrar en explicar perquè Alarte és diferent a Camps. Realment, podrien haver fet molt més per a pujar la notorietat del candidat. No ho van fer en el seu moment i han arribat a una situació en que fins i tot accepten portar a Alarte de contertulià a La Noria, compartint taula amb una diputada rasa del PP. S’entén en el context i amb les xifres de coneixement d’Alarte.

Els socialistes ben poden tirar-li la culpa a Canal 9. Poden dir que Camps mai s’ha posat al mateix nivell que Alarte. Fins i tot, poden lamentar-se que tot el protagonisme haja sigut d’Àngel Luna, davant l’absència en Les Corts de Jorge Alarte.

Però fins i tot acceptant tots els seus arguments respecte a Alarte, allà on el PP no pot influir és en les llistes municipals del PSOE. A les dos principals ciutats valencianes (la capital i Alacant) el PSOE ha canviat els seus candidats. Etelvina Andreu i Carmen Alborch, dos candidates amb un nivell de coneixement alt i bona valoració, no repetiran. En el cas de la Ciutat de València, el nou alcaldable Joan Calabuig, passa totalment desapercebut per al 95% de l’electorat (segons un estudi citat per l’ABC).

Després de pensar sobre tot açò, se’m plantegen unes quantes preguntes ¿Per què van centrar l’atenció en la política parlamentària on Jorge Alarte no està present? ¿Perquè no van apostar per una forta campanya de notorietat des d’un principi? ¿Per què han decidit no donar batalla amb candidats de pes en cap les dos ciutats més importants?

Resumint, usant un símil amb el foc, podem dir que en mig de l’incendi, el PSOE ha decidit desmuntar el seus possibles tallafocs. Així les flames populars poden avançar sense problema sobre un PSOE que la situació econòmica ha tornat en material combustible. D’esta manera, ho tindran molt complicat.

Un comentario sobre “PSOE: Ni marca ni candidats”

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>