Camps i Camps

En la campanya de 2007, un Camps molt ben valorat es va enfrontar a Joan Ignasi Pla per la presidència de la Generalitat. Després d’haver-se desmarcat Zaplana, i d’haver vençut als seguidors del seu predecessor en una particular lluita interna, Camps disposava d’una bona imatge entre l’electorat. Era un actiu en campanya que permetia sumar més enllà de les sigles del PP a banda de no mobilitzar els socialistes.

La situació a dia de hui no és la mateixa. Fa uns dies, El Mundo destacava a Camps com el President pitjor valorat de totes les Comunitats Autònomes, tot i que la gestió del seu govern no era la pitjor valorada de totes. A més, dels sis pitjor valorats, és l’únic que porta les sigles del Partit Popular.

Font: El Mundo 29/04/2011

Que en l’estimació de vot el PP no haja patit cap desgast no vol dir que els valencians siguen indiferents a tot el que ha succeït en esta legislatura. Ho podem comprovar si comparem la valoració de camps per atributs de 2005 i 2010.

% mostren suma d’opcions “Molt” i “Prou” a la pregunta: “¿Podría decirme en qué medida posee Francisco Camps las siguientes cualidades?”

Com podem observar en 2005 (la línia roja), el candidat Camps tenia una valoració més que acceptable en tots els atributs: era un candidat equilibrat que la majoria de ciutadans veia com a molt o prou honrat, intel•ligent, eficaç, prudent, simpàtic i experimentat. En 2010 (línia blava), s’observa un dibuix ben diferent. Un candidat descompensat i amb un desgast important sobretot en l’atribut d’honradesa però també en eficàcia o prudència.

Podria ser que siga un efecte centrat en els votants dels partits de l’oposició, però si fem una anàlisi per record de vot en els atributs d’Honradesa i Eficàcia, per exemple, veiem com una part dels votants del PP també han castigat el President.

Variació en les diferents opcions entre 2005 i 2010 segons record de vot

Segurament estes són les dades que van dur al PSOE valencià a llançar una campanya radiofònica tant sobre els casos de presumpta corrupció (el leiv motiv de l’oposició socialista) com sobre la falta de pagament als proveïdors de la Generalitat. L’objectiu: desmobilitzar els votants del PP crítics amb Camps.

[ Esta campanya mereix un comentari a banda. Primer perquè podria haver suposat la transició cap a un nou missatge del PSOE centrat en la falta d’eficàcia de Camps i no en els “escàndols”. Segon, perquè el PSOE la va introduir només en les cadenes del grup PRISA deixant coixa l’estratègia comunicativa. I per últim perquè va ser suspesa al cap d’uns dies a petició del Consell Valencià. Tot i que el PSOE va denunciar la persecució, la denuncia es basa en una nova llei estatal votada pel mateix PSOE! ]

Tornant al tema, queda clar que Camps sí que ha patit un desgast important esta legislatura. Que és un candidat menys atractiu que fa quatre anys. I que en els últims anys ha tingut més punts febles que el de l’honradesa, els quals, segons apunten les enquestes, l’oposició, especialment el PSOE, no ha sabut explotar.

Un comentario sobre “Camps i Camps”

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>