Dilma-Serra, segona volta. Marina, protagonista.

Diumenge passat es van celebrar les eleccions presidencials al Brasil i el principal titular és que n’hi haurà segona volta. En quant a la cobertura d’estos resultats,  Dilma està sent víctima de les pròpies expectatives que s’havien generat en torn a la seua contundent marxa en les enquestes: que no haja aconseguit el 50%+1 dels vots, sembla que siga un fracàs en tota regla. Potser per això des de la seua pròpia candidatura recorden ara quins números mostraven les enquestes fa uns mesos, quan Serra avantatjava a la candidata oficialista en més de 20 punts.

Així, el 47% dels vots de Dilma obliguen a celebrar una segona volta el 31 d’Octubre, contra el candidat “tucano” José Serra, que va aconseguir un 32%.

Els mitjans de comunicació han destacat, sobretot, el bon rendiment de la candidata verda Marina Silva, que va rondar un 20% dels vots. Esta ex-ministra del govern Lula, opositora del sector desenvolupista del PT, va aconseguir el seu momentum durant la campanya electoral, doblant el suport electoral que li pronosticaven les enquestes durant els mesos previs (al voltant d’un 10% de mitjana).

Esta candidata ja obtenia uns bons resultats entre la joventut, i aquells que fan un vot regeneracionista, i que veien en el PT una opció poc transparent i amb l’aroma a corrupció que desprèn el poder. De fet, les acusacions de corrupció contra Dilma s’han accentuat en la campanya, reforçant esta aposta per l’honestedat de la tercera candidata. Així i tot, el que li ha permés créixer d’una manera tan forta ha sigut el vot evangelista (molt poderós al Brasil) i la campanya negativa que ha patit Dilma Roussef amb el tema de l’avortament, arran d’unes declaracions seues on el situava com una situació de salut pública.

Així que, amb un gens menyspreable 20%, no és d’estranyar que totes les mirades estiguen pendents de quin posicionament adoptarà la candidata verda davant la segona volta. El centre-dreta busca incorporar-los a la seua candidatura com a últim recurs, mentres que Dilma elogia Marina Silva però destaca que vol conversar “sense cap pressió”.

En principi, Dilma no ho té massa complicat per aconseguir la victòria: mantindre el seu vot de primera volta i aconseguir 3 punts entre les altres candidatures. La decisió de Marina, potser no condicione estos resultats però junt a l’evolució de l’economia en els pròxims anys, dibuixarà quin futur pot tindre la “onda verde” en el panorama polític brasiler.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>