Claro como el agua?

No són pocs els qui, preguntats sobre les causes de l’hegemonia del PP a València apunten directament a la “Guerra del Aigua” que es va generar al voltant del Plan Hidrológico Nacional impulsat pel govern Aznar en la seua segona legislatura.

Les posicions que va prendre cada partit sobre el transvasament de l’Ebre han configurat el mapa polític espanyol dels últims anys. A Catalunya i Aragó, el PSOE va veure recompensada la seua oposició frontal al PHN, mentres que a València, Múrcia i l’est d’Andalusia, el Partit Popular va enfortir les seues posicions i va frenar qualsevol intent d’avanç del PSOE.

El PP valencià, ha sabut utilitzar el tema del transvasament per a situar-se com “defensor dels interessos dels valencians” i lapidar la imatge dels diferents dirigents socialistes, com a contraris a estos interessos. Que l’Ebre desemboque a Catalunya, li ha permés també, connectar amb el sentiment de greuge comparatiu davant els catalans, prou estés en la societat valenciana. El projecte de transvasament d’aigua del Segre cap a Barcelona, va reforçar tots estos missatges i el conjunt de la narrativa sobre l’aigua.

Amb quins instruments ha comptat el PP?

Principalment dos: Per una banda, la televisió autonòmica ha mantingut el tema de l’aigua com una issue important de l’agenda social. Fins i tot les inundacions cícliques a la conca de l’Ebre han sigut analitzades dins de la lògica de l’absència del PHN.

Per altra, la Generalitat, a través d’una fundació va llançar diferents campanyes publicitàries, que incloïen spots televisius. Amb el lema “Claro como el agua” i el símbol del got d’aigua, defensaven el transvasament:

Una part molt important de l’èxit de l’estratègia dels conservadors ha sigut lligar el transvasament de l’Ebre amb els interessos dels agricultors, connectant amb l’imaginari col·lectiu valencià.

A quasi 10 anys des de que va començar la guerra de l’aigua a Espanya, la temàtica comença a mostrar signes d’esgotament. Caldrà veure si el PP torna a promoure esta polèmica des del govern, en cas de guanyar les eleccions. N’hi haurà una nova guerra de l’aigua? Tornaran a repetir-se els posicionaments o n’hi haurà sorpreses?

[ Este post forma part de la campanya “Blog action day” que proposa un tema per a ser tractat per tots els blogs el mateix dia. Més informació a Actuable (castellà) i Change.org (anglés). ]

Notes: Albert Medran també s’ha sumat al Blog Action Day  tractant el tema des d’un punt de vista similar.

Foto de Visentico

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>