En un mes, eleições!

El 3 d’Octubre, Brasil celebrarà eleccions per a triar un nou president ja que Lula ha esgotat els dos mandats consecutius que permet la llei electoral brasilera. Així, en les pròximes setmanes aprofitarem esta ocasió per acostar-nos a la política (i especialment a la manera que tenen de comunicar-la) del major país de Sud-Amèrica que en els últims anys, s’ha tornat especialment apassionant amb el lideratge de Lula (que es retirarà amb un índex d’aprovació proper al 80%!).

Però abans que res, posem-nos en context. Els tres principals candidats en estes eleccions són l’oficialista Dilma Rouseff (PT), José Serra (PSDB) , i Marina Silva (PV):

A l’esquerra de la foto, Dilma Roussef (63 anys). Va formar part en la seua joventut de grups revolucionaris d’esquerra i va patir la  presó i la tortura durant el règim militar. Més tard i ja en democràcia la seua carrera política la va portar a ocupar responsabilitats en el govern municipal de Porto Alegre. Es va afiliar al PT en 2001 i amb la victòria de Lula en 2002 va formar part de l’equip de política energètica, dirigint l’empresa petroliera brasilera (Petrobras) i més endavant, el ministeri d’Energia. Des de 2005 ha ocupat el càrrec de “ministra-chefe”, una mena de cap de gabinet des del qual s’ha encarregat del programa estrela d’obres públiques del govern de Lula: el  PAC.

Al centre, José Serra (68 anys) qui també va patir la repressió militar degut a la seua militància política, però en forma d’exili a Bolívia, Xile i Estats Units. En retornar la democràcia va ocupar diferents càrrecs polítics i va fundar el Partit Socialdemòcrata (PSDB – que tot i el nom té una orientació més centrista). Va ser ministre de Planificació i ministre de Salut durant els dos governs d’Henrique Cardoso i en 2002 es va enfrontar a Lula com a candidat a President de la República, sent derrotat en segona volta. Després d’esta desfeta es va centrar en l’àmbit de Sao Paulo sent triat alcalde en 2004 i governador en 2006 (resultant el més votat de tots els governadors).

A la dreta de la foto –que no de l’espectre ideològic- està Marina Silva (52 anys). És la tercera en discòrdia, tot i que amb poques possibilitats de col•lar-se en una possible segona volta. Nascuda en un poblat de l’Amaçones, fins els 15 anys no va tindre l’oportunitat d’aprendre a llegir i escriure. Va destacar dins del sindicalisme estudiantil i es va enquadrar dins del PT, amb el qual va ocupar diferents càrrecs electes. Va ser Ministra de Medi Ambient del govern de Lula però va dimitir 2008 després de diferents enfrontaments amb altres membres del govern –com ara la mateixa Dilma-  que veien en la seua política mediambiental un obstacle pel desenvolupament d’infraestructures i altres projectes.

¿I com van les coses a dia de hui? Com veiem al gràfic de baix, tot i que en principi José Serra es perfilava com clar favorit d’estes eleccions, des de juliol, Dilma Rousseff ha anat construint un clar avantatge de 26 punts en les enquestes que fins i tot li donen la possibilitat de superar el 50% i guanyar sense necessitat d’una segona volta. Marina Silva manté un nivell de suport al voltant d’un 9% dels vots.

Sense dubte una carrera molt interessant. ¿Mantindrà Dilma Rousseff este aventatge? ¿Aconseguirà guanyar en primera volta? ¿Per què va canviar la tendència? ¿Com va aconseguir Lula un nivell d’aprovació tan alt? Anirem parlant sobre tot açò..

2 comentarios sobre “En un mes, eleições!”

  1. Jo fins fa poc era entusiasta de Marina pero resulta que és una evangèlica fonamentalista i el seua programa de drets civils és profundament conservador… per això ja no m’agrada cap dels tres…

  2. Ja, fa un temps vaig llegir de com els evangelistes tenien tota una xarxa d’influència política al Brasil, cosa que no és d’estranyar pel poder dels telepredicadors per aquelles terres… Però tu sabràs més de tot açò per la teua experiència per allà.
    De totes maneres, posats a comparar, crec que a Brasil, o a Xile han tingut més sort en quant a les opcions electorals que per exemple, a l’Argentina.

    Brigado per passar-te!!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>